[O2] Jak przeczyścić/wymienić dysze tylnego spryskiwacza ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzanas
    Drive
    • 2008
    • 45

Niestety też mam chyba podobny problem. Od 4 biegu wzwyż w zakresie 2-2.5k obrotów auto "wariuje", chuczy, telepie... po przekroczeniu 2.5k jak ręką odjął... Byłem u mechanika i on wykluczył dwumasę - że dwumasa to niższe obroty i nie na wybranych biegach. zasugerował rezonans z powodu czegoś w zawieszeniu - ale to jak szukanie igły w stogu siana (fajnie by było jakoś ten stóg zmniejszyć )
    U mnie dokładnie jest tak - jadę, wrzucam 4 bieg (poniżej jest spokój) obroty spadają delikatnie poniżej 2k i jest ok, dodaję gazu mam 2k obrotów i powoli przyspieszam, wycie buczenie, odpuszczam gaz, cisza, dodaję = buczenie (zwał jak zwał), dodaję jeszcze gazu, 2.5k - cisza... Auto trafiło na podnośnik - nic nie słychać w pełnym zakresie obrotów (czyli ewidentnie pod obciążeniem jedynie). Zauważyłem, że najbardziej to odczuwa się ze zwiększonym obciążeniem (np jadąc pod górkę) ale i z górki efekt jest podobny. Zrzucę na luz i jest spokój mimo zachowania prędkości... na biegu gdy puszczę gaz i obroty są też w tym zakresie - efekt identyczny jak przy naciskaniu gazu. Czyli musi byc komplet - auto na drodze, silnik połączony ze skrzynią, zakres obrotów 2-2.5k, biegi >=4
    Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie...
    => NO BASS NO FUN <=
  • elektor
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 135

Ostatnio mam problem z zapychającą się dyszą tylnego spryskiwacza.
    W ASO przedmuchali mi ja - pomogło na chwilę. W związku z tym pytanie, Jak się dostać do tej dyszy , ewentualnie ją zdemontować i na spokojnie wyczyścić/odkamienić w domu ?
    A może lepiej po prostu kupić nową ?
    Prosze o doradę ....

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rozumiem, że htb a nie combi, jak tak to odchylasz po bokach tą nakładkę/kapsel (nie znam fachowej nazwy) który znajduje się na spryskiwaczu i podnosisz do góry a twoim oczom ukaże się w całej okazałości dysza spryskiwacza.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• elektor
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 135

Zamieszczone przez loru
        rozumiem, że htb a nie combi, jak tak to odchylasz po bokach tą nakładkę/kapsel (nie znam fachowej nazwy) który znajduje się na spryskiwaczu i podnosisz do góry a twoim oczom ukaże się w całej okazałości dysza spryskiwacza.
        Tak to htb nie combi.
        Czy da sie ją od tej strony zdemontować ?

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez elektor
          Czy da sie ją od tej strony zdemontować ?
          demontujesz to od zewnątrz.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...